maanantai 17. heinäkuuta 2017

"Ruusu" Onko tämä ikuinen piina?


Iltaa tai oikeastaan yötä!

Viime tippaan jätin tänkin postauksen.
En viitsi pettää teidän luottamusta mua kohtaa.
Kirjotan niinkun lupasin, ainakin sen kerran viikossa.
En oo tällä viikolla jaksanu vlogejakaan tehdä. Oon ollu aivan törkeen väsynyt. Salistakin totaalilepoa jo viikkoa ja nyt saattaa tulla jopa pidempi tauko, nimittäin mulle tuli taas ruusu ja taas sääreen, niinku vuonna 2013.


Olihan tässä 3 vuoden tauko, ettei tää paska bakteeri vaivannut.
Tosiaan 2013 kesällä tää tuli ekan kerran ja sillon sen hetkisen duunipaikan likaisesta pellin kappaleen nirhaumasta ja 2014 kesällä sit toisessa duunimestassa turvakengän hankaumasta nilkassa, josta aukes portti bakteerille. En nyt erikseen ala noita vanhoja juttuja kertomaan, moni jotka mun blogia ovat seuranneet, niin varmasti muistavat noi tapaukset postauksestani;

"Ruusu se jonka nainen aina haluaa"

Klikkaamalla tosta yllä olevasta keltasella maalatusta tekstistä pääset suoraan tuohon vanhaan postaukseen. Te jotka sitä ette ole lukeneet ja haluatte sen lukasta tai vilasta läpi, niin siitä niin.
Ja te jotka olette jo joskus ton lukeneet ja haluatte virkistää muistianne, niin tosta pääsette sen lukemaan.

No mikä tämä ihmeen ruusu sit on ja mikä tämän aiheuttaa?
Tämä kysymys tulee usein esille monilta ja nyt postaan sen tähän perinpohjaisesti:

Ruusu (erysipelas)

Tyypillisimmillään ruusu alkaa pienestä haavaumasta, esimerkiksi varvasvälin rikkimenneestä ihosta tai säärihaavasta. Tulehduksen aiheuttaa streptokokki. Suurin osa ruusuista sijaitsee sääressä, nilkassa tai jalkaterän alueella, mutta ruusu voi tulla myös kasvoihin tai käsivarteen. Vartalolla se sitä vastoin on harvinainen.
Ruusu on useimmiten helppo tunnistaa: tarkkarajainen punoitus, kuumotus iholla sekä voimakas särky. Ihomuutos voi levitä nopeasti, ja siihen saattaa kehittyä voimakas turvotus ja suurehkoja rakkuloita. Yleensä ruusu alkaa äkkiä ja usein siihen liittyy korkea kuume.
Ruusu on vakava infektio. Ensisijainen lääke, penisilliini, annetaan lähes aina suoneen tai lihakseen. Kun oireet ovat rauhoittuneet, hoitoa jatketaan tableteilla 2–3 viikkoa. Jatkossa on tärkeää hoitaa jalkojen rikkoutunut iho hyvin, jotta ruusu ei uusisi. Jos ruusu toistuu tiheästi, on harkittava pitkäaikaista estohoitoa antibiootilla.
Ruusua ei pidä sekoittaa ruusufinniin tai vyöruusuun.
Aiheuttajat
Ruusun yleisin aiheuttajabakteeri on A-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki. Harvemmin myös Staphylococcus aureus -niminen bakteeri voi kasvaa tulehtuneelta ihoalueelta. Nämä bakteerit voivat esiintyä myös yhtä aikaa, jolloin tulehdus on usein astetta hankalampi.
Tartunta
Ruusun aiheuttajabakteerit tarvitsevat yleensä edeltävän ihorikkouman läpäistäkseen ihon ja aiheuttaakseen taudin. Yleisiä tulehdusportteja ovat varpaanvälien sienitulehdus pienet haavat käsissä, kasvoilla tai rikki hiertynyt nenänpieli esimerkiksi nuhan yhteydessä. Haavaumat ja rikkoumat sijaitsevat yleensä eri kohdassa kuin myöhemmin ilmaantuva ruusu. Ruusun aiheuttava bakteeri on yleensä kotoisin sairastuneen iholta tai limakalvoilta.
Ruusun hoito
Ruusu hoidetaan yleensä päivystysluonteisesti vuodelevolla sairaalahoidossa. Huom! Yleensä. On myös mahdollista jos ruusu on päässyt etenenmään niin pahaksi että sairaalahoidolle on tarvetta, on myös mahdollista valita vaihtoehto (B) kotisairaanhoitaja, niin kun mä tein vuonna 2013. Kotisairaanhoitajalle annetaan yhteystiedot ja se tulee tulee kotiin laittamaan suonensisöisen antibiootti annoksen. Helpompaa, kuin se että kökkisi sairaalapedillä ja maksaisi älyttömiä sairaalakuluja....
Tulehduksen nopea ja riittävän pitkä hoito on ensisijaisen tärkeää paranemisen ja ruusun uusiutumisen ja komplikaatioiden ehkäisyn kannalta.
Lääkäri tunnistaa normaalisti ruusun jo kliinisen kuvan perusteella eikä laboratoriotuloksia yleensä siis odoteta ennen antibiootin aloittamista. Perusantibiootti on penisiliini, joka on yleensä syytä aloittaa suonensisäisesti tai lihakseen pistämällä. Penisilliinille allergisilla potilailla käytetään esim. kilindamysiiniä. Kuumeen laskettua lääkityksessä voidaan siirtyä muutaman päivän kuluttua suun kautta annosteluun. Antibioottihoidon on oltava pitkä, ilman komplikaatioitakin ainakin kolme viikkoa ja uusiutuneissa tapauksissa 6-8 viikkoa.
Paikallishoitona rakkuloivilla ja haavautuneilla ihoalueella käytetään esim. kosteita taitoksia. Jos iho on ehjä, ei paikallishoito ole välttämätön, mutta näissäkin tapauksissa kosteat taitokset vähentävät turvotusta ja helpottavat oloa.
Ihorikkoumaa, jota kautta ruusubakteeri on alun perin läpäissyt ihon, tulee myös etsiä ja hoitaa. Mahdollisesti ruusun jälkioireena ilmenevä turvotus hoidetaan käyttämällä tukisiteitä tai -sukkaa.
Toistuva (eli vähintään kolmesti muutaman vuoden sisällä) ruusu hoidetaan ennaltaehkäisevällä antibiootilla. Estohoitoantibiootti voidaan ottaa joko tabletteina suun kautta kerran vuorokaudessa, tai noin kerran kuukaudessa lihakseen annettavana pistoksena. Estohoito kestää kuudesta kuukaudesta vuosiin. Ruusuun herkästi sairastuvan henkilön kannattaa huolehtia erityisen huolellisesti ihonsa kunnosta.
Seuranta
Tauti kuuluu seurannan piiriin siinä mielessä, että voidaan todeta, että hoito tepsii - varsinkin jos hoidettava on kotihoidossa. Tulee myös seurata, että mahdollinen ns. infetioportti paranee ja jatkossa huolehditaan ihon hoidosta.
Ruusun yleisyys
Ruusu on lievänä suhteellisen yleinen, mutta ennen antibiootteja esiintyneitä epidemioita ei teollisissamaissa enään tavata.
Ennuste
Ruusu voi joskus uusiutua usein, jos bakteeri pääsee toistuvasti aiheuttamaan tulehduksen. Vakavaan tulehdukseen voi liittyä jopa kuoleman vaara ja imusuonisto voi vaurioitua pysyvästi aiheuttaen turvotuksen jalkaan. Antibioottihoidot ovat ratkaisevasti vähentäneet tautiin liittyviä riskejä.
Että semmonen tapaus. Itellä toi tuli mahdollisesti (A) jalkasienestä, josta olen jo jonkin aikaa kärsinyt tai (B) ihorikosta sääressä, (C) ihorikosta kaulalla. Tiedä vaikka mulla kaulassa on jo pidempään ollut ruusu kunnes se puhkesi kunnolla sääreen ja sitä kautta pääsi etenemään pahemmaksi. Ainii itellä on tutut ja turvalliset antibiootit, mitkä osasin pyytää tällä kertaa tun mun postauksen avulla lääkäriltä, niin vältyin ylimääräisiltä iho-oireita.
Dalasin 300mg 4x päiväss,  antibiootin rinnalla vatsavaivojen välttämiseksi Procosa 250mg 4x päivässä jamakujauhe muodossa toki kun lapsett.  särkyyn tarvittaessa 800mg Burana 4x päivässä.
Ei voi muuta sanoa kun paska tuuri. Tää vuos on ollu taas tällasta sairastelua. On oltu flunssassa, vatsapöpössä, käsitty selkävaivasta, sienestä ja nyt ruusu. Huonoa karmaa. Täytyy vaihtaa asenne takas positiiviselle taajuudelle ja alkaa lukemaan mieltä parantavia kirjoja, mikä mulla on aina jeesiny negatiivisuuteen. Täs oon jo pitkää ollu tol negatiivisella taajudella ja kiukunpartaalla, ettei mikään ihme et sitä sairastelee koko ajan. Huomasin sen ainakin sillon ku olin normaalia posiriivisempi, niin sitä tapahtu paljon hyviä asioita ja sain myös monet hyvälle tuulelle, moni myös tykkäs jutella mun kanssa normaalia enemmän. Mikä oli myös mukavaa, niin raha onnikin suosi paremmin ja tuli joistain veikkauspeleistäkin voittoja, mitä mulle ei juur koskaan oo tapahtunu.
Nyt asenne vaan kohti parempaan ja tervehtymään päin. Palaillaan ja enskerralla varmadti mukavimmissa merkeissä.